Palt

Ingredienser (för 6-8 personer)
Palt: 2 kg rå potatis
1 msk salt
3 dl kornmjöl (man kan klara sig utan det)
3 dl vetemjöl
Tilltugg: 1,5 kg rimmat sidfläsk
lingonsylt ca 100g
Kokning: Mycket vatten (10 l?)
salt Tidsåtgång:
Drygt 2 timmar

Tillredning

1. Skär fläsket i små tärningar.

2. Koka upp vatten i en större kastrull. Salta.

3. Riv potatisarna fint på rivjärn eller med kniven i matberedaren. Lägg över i durkslag och låt vattnet rinna av.

4. Blanda salt, mjöl och potatis med händerna. Mjölmängden kan variera lite med potatissorten; smeten skall inte vara fastare än att den precis går att forma. Jag lägger oftast till rätt mycket mer mjöl. Mängden är egentligen inte viktig, ju mer mjöl desto hårdare palt. Och vad som smakar mest är ju ... en smaksak.

5. Häll upp vetemjöl i en bunke. Mjöla händerna och ta upp potatisdeg av en tennisbolls storlek, rulla till en perfekt palt och lägg ner i det kokande vattnet med en hålslev. När alla paltar lagts i grytan, kontrollera att ingen fastnat på botten genom att föra hålsleven försiktigt över botten. Låt sedan sjuda livligt utan lock i mellan 45 minuter och en timme . Rör ev. försiktigt i grytan då och då.

6. Medan palten kokar: stek fläsket i en stor stekpanna. Det skall få ordentlig färg, och bli nästan knaperstekt.

7. Smält smör i en liten kastrull (eller ställ fram kallt smör som får smälta på den heta palten på tallriken). Ät! Servera palt med det stekta fläsk och lingonsylt, och häll smält smör över palten - eller låt kallt smör smälta över den heta palten.

Ät!
Servera palt med det stekta fläsk och lingonsylt, och häll smält smör över palten - eller låt kallt smör smälta över den heta palten.

Ät igen!
Om det nu råkade bli lite palt över så går det alldeles utmärkt att steka den dagen efter, tillsammans med det överblivna fläsket (om det blev nåt över). Palt-i-panna!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0